Terug naar overzicht

Waarom kiezen voor Microsoft Power BI?

Geschreven door:
Kirsten Bakkernes
Gepubliceerd op: 
2/12/23
Misschien heb je al gehoord van Power BI, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Dit blog duikt in op de essentie van Power BI en leg ik als beginnend gebruiker uit waarom het ook jouw gegevensanalyse naar een hoger niveau kan tillen.

Wat is Power BI?

Power BI, kort voor Power Business Intelligence, bied je de mogelijkheid om veel data eenvoudig te begrijpen. In het bedrijfsleven worden enorme hoeveelheden (nuttige) gegevens verzameld, zoals bijvoorbeeld omzetcijfers, projectinformatie en klantgegevens. Power BI is een krachtige tool waarmee je deze informatie kunt presenteren in heldere rapporten, visuele aantrekkelijke dashboards en gebruikmakend van één of meer gecombineerde gegevensbronnen.

Waarom Power BI?

Power BI is een relatief eenvoudige tool waarmee je als ontwerper verschillende soorten informatie uit allerlei bronnen kunt halen en in één overzichtelijk dashboard kunt weergeven. Voorkennis vanuit andere IT applicaties of van programmeertalen is niet nodig. In plaats van gegevens te verzamelen in onderhoudsgevoelige spreadsheets, brengt Power BI alles samen in een duidelijke robuuste en veilige omgeving. Het is laagdrempelig om mee te starten, maar biedt mogelijkheden om dashboards te maken die te ervaren zijn als volledige applicatie.

Met Power BI haal je nog meer uit het Microsoft 365-platform door vergaande onderlinge integratie. Het is makkelijk om SharePointlijsten te integreren in een Power BI rapport en het automatiseren van processen met Power Automate met meldingen in Power BI of opnemen van een live dashboard in PowerPoint.

Je brengt je data samen tot bruikbare informatie op een dashboard, waardoor je duidelijk inzicht krijgt in bijvoorbeeld de output bedrijfsprocessen. Je bepaalt zelf hoe en wat er op het dashboard wordt getoond, zelfs als de data uit verschillende bronnen komt. Ook hebben alle geautoriseerde gebruikers in Power BI snel en gemakkelijk toegang tot rapportages. Je hoeft rapportages niet meer via e-mail te delen; Power BI werkt vanuit een Cloud-omgeving en zorgt ervoor dat de juiste en recente rapportages altijd beschikbaar zijn. Je kunt je dashboards ook op elk gewenst apparaat raadplegen. Als je de dashboards vaak op een mobiel apparaat wilt bekijken, kun je de visualisaties aanpassen zodat ze beter passen op een mobiel scherm.

Power BI vernieuwt de data dagelijks meermaals afhankelijk van de gekozen vernieuwingsfrequentie, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot recente gegevens. Microsoft waarborgt veilig werken, ook binnen Power BI. Je kunt bepalen wie toegang heeft tot welke rapportages door gebruikers specifieke rollen of rechten toe te kennen, waardoor de privacy en veiligheid van gegevens gewaarborgd blijft.

De licenties van Microsoft Power BI

Om als beginner gebruik te maken van Power BI zijn er een paar keuze mogelijkheden in de licenties. Er zijn drie soorten Power BI-licenties per gebruiker: Gratis, Pro en Premium Per Gebruiker (PPU):

Power BI Free: Deze licentie geeft je de mogelijkheid om rapporten te maken met je beschikbare gegevens. Het is ideaal om kennis te maken met de kracht van Power BI en

persoonlijke inzichten te verkrijgen door automatische vernieuwing van je gegevens. Het nadeel van de Free-licentie is dat je niet kan samenwerken, omdat je .

Power BI Pro-licentie: Met de Power BI Pro-licentie kun je je rapporten delen. Je kunt de gegevens en rapporten delen met iedereen binnen je organisatie, en ze kunnen ook worden bekeken in andere applicaties zoals SharePoint-sites en Microsoft Teams. Op deze manier heeft iedereen die je wilt veilige toegang tot inzichten, dankzij de verschillende databeveiligingsopties die Power BI biedt.

Power BI Premium Per User: Power BI Premium is een invoegtoepassing voor de Power BI Pro gebruikerslicentie. Met Power BI Premium kun je rapportages breed publiceren binnen je onderwijsorganisatie, zonder dat ontvangers afzonderlijk een Power BI Pro licentie nodig hebben.

Als je data wilt delen met gebruikers zonder licentie (interessant vanaf 500 gebruikers), je gegevens meer dan 8 keer per dag wilt vernieuwen, of extra opslagruimte nodig hebt, overweeg dan een Power BI Premium-licentie. Hiermee kun je de vernieuwing van een dataset uitbreiden tot en met 48 keer per dag.

De voordelen van Power BI

Werken met Microsoft Power BI biedt al snel na eerste gebruik verschillende voordelen voor organisaties die betrokken zijn bij gegevensanalyse en terugkerende rapportagebehoeften hebben. Hieronder zijn de belangrijkste algemene voordelen op een rijtje gezet:

Gebruiksvriendelijkheid: Power BI is ontworpen met een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het gemakkelijk is om rapporten te maken, gegevens te analyseren en inzichten te verkrijgen, zelfs voor gebruikers zonder uitgebreide technische kennis.

Brede integratiemogelijkheden: Power BI integreert naadloos met andere Microsoft-producten, zoals Excel, SharePoint en Azure. Het kan ook verbinding maken met een verscheidenheid aan externe gegevensbronnen, waardoor het eenvoudig is om gegevens uit verschillende bronnen te consolideren en analyseren.

Krachtige visualisaties: Power BI biedt een scala aan geavanceerde visualisaties en grafieken die helpen bij het duidelijk presenteren van complexe gegevens. Hierdoor kunnen gebruikers snel trends, patronen en inzichten identificeren.

Automatische gegevensvernieuwing: Power BI kan gepland gegevens vernieuwen, waardoor gebruikers toegang hebben tot actuele informatie.

Samenwerking en delen van inzichten: Met Power BI kunnen gebruikers eenvoudig rapporten en dashboards delen met anderen in de organisatie. Dit stimuleert samenwerking en zorgt ervoor dat alle belanghebbenden toegang hebben tot dezelfde actuele gegevens.

Cloudgebaseerde oplossing: Power BI werkt vanuit de cloud, waardoor gebruikers toegang hebben tot hun rapporten en dashboards vanaf elk apparaat met internetverbinding. Dit maakt flexibel werken mogelijk en bevordert de toegankelijkheid.

Schaalbaarheid: Power BI is schaalbaar en geschikt voor zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen. Het groeit mee met de behoeften van een organisatie, ongeacht de omvang.

Beveiliging: Microsoft besteedt veel aandacht aan beveiliging. Power BI biedt verschillende beveiligingsopties, waaronder gegevensversleuteling, toegangscontrole en naleving van nalevingsnormen.

Conclusie

Microsoft Power BI biedt beginnende gebruikers voordelen die het tot meer dan alleen een rapportagetool maken. Zo maak je al snel je eerste dashboards of rapport die je collega’s in staat stellen om complexe gegevens eenvoudig te begrijpen. De naadloze integratie met andere apps uit de Microsoft 365-omgeving biedt prettige mogelijkheden om met collega’s uit jouw organisatie (of externen) samen te werken. Dit ook nog eens op verschillende devices. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en of Power BI geschikt is voor jouw organisatie.

Sebastiaan Kooijman
Commercieel directeur

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met

Sebastiaan Kooijman

s.kooijman@peopletrack.nl